19th Ave New York, NY 95822, USA

Gjødsle plenen med robotklipper?

Alle vet at plenen må gjødsles for at gresset skal trives og bli sterkt, tett og grønt. Men hvordan, når og hvor mye? Før eller etter kalking? Hele sesongen, eller bare om våren? Og hva i alle dager har robotklippere med gjødsling å gjøre?

Jevn gjødsling hele sesongen igjennom

For det første, gjødsling er ikke noe man gjør tidlig om våren og så ferdig med det. Gjødsling av plenen bør starte i mai, et par uker etter at du har kalket første gang, og så spres jevnt ut over hele sesongen. Gir du plenen de siste dosene gjødsel i august og september, vil den holde seg grønn og fin langt utover høsten.

Organisk gjødsel eller kunstgjødsel?

De fleste av oss sverger til kunstgjødsel, og det er kanskje ikke så rart med tanke på lukta som følger med organisk gjødsel. Den er riktignok økologisk, men ellers er ikke forskjellen veldig stor. Viktigere enn hva slags gjødsel du velger, er å gjødsle i forbindelse med regn, eller å vanne umiddelbart etter gjødsling. Slik at all den gode gjødselen finner veien ned til gressrøttene og bidrar til en sunn og grønn plen.

Honda Miimo robotklipper gjør gjødsling enkelt

Valg av plengress – eller kanskje ferdigplen?

Vanligvis ingen stor problemstilling. For de fleste av oss står valget mellom vanlig villablanding og sportsblanding. Blir plenen utsatt for aktiv bruk, er det sportsblanding som gjelder. Er du ekstra interessert i plenfrø, finnes det flere alternativer med spesielle egenskaper. Spør en fagforhandler hvis du er usikker på hva du skal velge.

Ordet ferdigplen virker som en rød klut på enkelte. Men for mange kan det være et smart alternativ. De fleste ferdigplener legges i nye hager, men det fungerer utmerket også på en gammel og slitt plen. Med et 2-3 cm tykt jordlag på toppen av den gamle er den fiks ferdige kjøpeplenen bare å rulle ut.

Robotklipper lar plena gjødsle seg selv

Noen ord om robotklipperen og gjødsling helt til slutt. Alle robotklippere leveres med bioklipp. Det betyr at gresset klippes i ørsmå biter som lett og raskt blir til gjødsel. Du kan likevel ikke glemme all annen gjødsling, da regn alltid vil vaske bort noe av næringsstoffene. Og dette bør erstattes for å opprettholde en fin plen sommeren igjennom.

Deler av innholdet i denne artikkelen er hentet fra et telefonintervju med anleggsgartner Thorstein Næss i ATN.