Det mangler ikke på gode råd mot mose i plenen – fra aktiv bruk av kalk og mosefjerner til hyppig lufting og røff raking. Men de fleste av oss har erfart at det er lite som hjelper – uansett hvilke virkemidler vi velger, eller hvor intenst vi går til verket. I følge anleggsgartner Thorstein Næss er løsningen enkel, men samtidig krevende: Kalk, gjødsel, vann, sollys og hyppig klipp – i riktig mengde og til riktig tid. Og gjerne en robotklipper.
Gresset selv må mobiliseres
Saken er at man i stedet for å gå løs på mosen, må legge forholdene til rette slik at gresset selv tar opp kampen og jobber som en konkurrent til mosen. Da må gresset være kort, men ikke for kort – og det må klippes ofte slik at det vokser godt. I tillegg kreves jevnlig kalking, gjødsling og eventuelt vanning. Altså tett oppfølging og rimelig mye arbeid.
Kalke – eller ikke kalke?
Vi vet at mye mose i plenen tyder på sur jord. Vi vet også at kalk gjør jorda mindre sur. Altså er kalking bra for å bekjempe mose. Kalk gjør uansett ingen skade, og en tommelfingerregel kan være 50 kg kalk på ett mål plen per sesongen. Kalk bindes lett i jord, så en gang årlig holder fint.
Du kan selv måle ph-verdien og følge med på hvor sur jorda er i din plen, og hvor mye kalk akkurat din plen trenger, men det krever litt innsats. Spør en fagforhandler, så får du hjelp. Det er som nevnt over, ikke farlig å kalke for mye, da ubenyttet kalk vil vaskes ut og bidra positivt i nærmeste vassdrag.
Kalke først – gjødsle et par uker senere
Mens kalk er bra mot mose, er gjødsel bra for å bygge en sterk plen som kan utkonkurrere mosen. Start noen uker etter at du har kalket første gang – og senere med 3-4 ukers mellomrom frem til august/september. Heller mindre og ofte enn sjelden og mye.
Robotklipper kan være en del av løsningen
Mens du klipper gress når du har tid, jobber robotklipperen jevnt og trutt hele sommeren. Uavhengig av vær, ferie og tidsklemma. Klipperen kan lett justeres til perfekt klippehøyde, som er om lag 4 cm. Og kanskje best av alt; den er utstyrt med bioklipp, slik at det nyklipte gresset klippes i små biter og selv fungerer som gjødsel.
Over tid fører dette til sterkt og robust gress, og den gjenstridige mosen må sakte, men sikkert gi tapt. Nesten uten at du trenger å løfte en finger.