19th Ave New York, NY 95822, USA

Test av robotklippere – noen ekstra tips

Uavhengige tester er blitt en vanlig og viktig del av måten vi orienterer oss på i jungelen av reklame fra ivrige produsenter og leverandører. Men selv om en test i utgangspunktet er uavhengig og objektiv, betyr ikke det at den forteller hele historien om hvilket produkt nettopp du og din plen er best tjent med. Derfor våger vi oss frempå med et par ekstra råd som kan være verdt å ta med seg hvis du planlegger å kjøpe robotklipper. Vel vitende om at vi også er en av dem som mener våre produkter er bedre enn andres.

Hva slags hage har du?

Hager og plener er ulike. Ikke bare i størrelse, men også hva angår antall og plassering av blomsterbed, busker, trær, helling og andre forhold som robotklipperen må ta hensyn til. Noen plener brukes mye, ofte og av mange, mens andre stort sett bare skal være en fryd for øyet. Det sier seg nesten selv at én type robotklipper ikke kan være den beste for alle de ulike hagene. En test må velge både hvilke kriterier som skal legges til grunn for vurderingene, og hva som skal være viktig og mindre viktig. Da kan kanskje klipperen som er perfekt for akkurat din hage og plen, havne lengre ned på listen enn den fortjener – så les nøye!

Programmere og montere selv – eller kjøpe profesjonell hjelp?

For at robotklipperen skal holde seg innenfor grensene til plenen og unngå blomsterbed, husvegger, trampolineføtter og andre områder du ikke vil at den skal klippe, må det monteres begrensningskabel. Denne kan i prinsippet monteres av deg, men det er ikke sikkert det er tilrådelig. En komplisert hage krever erfaring og nøyaktighet for at resultatet skal bli så bra som mulig. Og en test er neppe i stand til å vurdere verken din hage eller din tekniske kompetanse, så søk råd hos fagforhandler.

Rengjøring

Alle skjønner at en robotklipper tåler vann, men det betyr ikke at man kan bruke vann-slangen til å rengjøre klipperen på undersiden. De fleste klippere skal rengjøres under med kost etter at gresset som sitter fast, er tørket. Noen ganske få klippere, deriblant Hondas HRM 3000, er imidlertid 100 % vanntett og tåler rengjøring med vannslange – også under. Bor du i et område hvor det regner mye, kan dette poenget ­– som de fleste tester velger å overse ­– være avgjørende for ditt valg.

Snakk med en fagforhandler

De fleste forhandlere selger mer enn ett merke. Og de fleste merker finnes i flere varianter. Det betyr at en profesjonell forhandler kjenner detaljene – fordeler og ulemper – med flere merker og modeller. Og du kan få fornuftige anbefalinger basert på en samtale om din plen og dine behov. Ofte er dette et helt nødvendig supplement til de mange objektive, men kanskje litt ufullstendige testene som finnes på nettet.

Vi ser selvsagt gjerne at du snakker med en av de dyktige Hondaforhandlerne våre; det finnes flere hundre av dem rundt omkring i landet. Lykke til med ditt valg av robotklipper.

Deler av innholdet i denne artikkelen er hentet fra et telefonintervju med anleggsgartner Thorstein Næss i ATN.